zondag 30 december 2018

Goede voornemens - Go Green(er)!

Tsja, jullie staan er bij mij vast niet van te kijken dat er 'Go Green' in de titel staat 😉 De standaard voornemens zijn aan mij niet zo besteed (heb daarin ook een zeer beroerde discipline 🙈) en met groene voornemens maak je een goede start voor jezelf én de aarde ♥ Dus ik zag voor 2019 een zwikje groene voornemens wel zitten!

Geen 52 voornemens zoals met de druppels, maar 12, het moet wel haalbaar zijn en ook zeker geen ecorexia verschijnselen 😉

01: 'Afval' voor het goede doel
Dit is voor mij (en inmiddels voor jullie) geen nieuwe. Sinds ik startte met druppelen krijg ik (en nog steeds) van mensen om mij heen 'afval' voor het goede doel:

Bier- en frisdrankdoppen én nu ook deksels voor het Diabetes Fonds
Dit gaat echt om de welbekende 'kroonkurken' en nu ook voor de metalen draaideksels van glazen potten. Ook in 2019 zal ik deze weer gaan inzamelen voor de mensen om mij heen en ze naar een verzamelpunt brengen. Tot nu toe is er met deze actie al ruim € 32.000 opgehaald voor het Diabetes Fonds

Plastic doppen voor het KNGF
Voor het KNGF zijn het de plastic doppen die geld waard zijn, ook daar lopen de inkomsten al lekker op! Ik neem graag jullie schone! doppen in ontvangst om ze bij een verzamelpunt te brengen.



Zaden voor voedsel
Eet je wel eens pompoen, meloen, paprika, enz? Dan gooi je de zaadjes daarvan waarschijnlijk in de GFT container. Als je de zaden wast, droogt en bij mij inlevert (per soort/kleur in een zakje/envelopje/bakje) stuur ik ze naar een inzameladres van Zaden voor Voedsel. Zo worden ze bezorgd bij mensen overal ter wereld die honger lijden. Zo kunnen ze een eigen groentetuin, schooltuintje of dorpstuin aanleggen en voorzien in hun eigen voedselbron.

02: Eet/koop lokaal
Waarom eieren kopen die al een groot aantal kilometers hebben afgelegd terwijl je ze ook bij een boer in de buurt kunt kopen. Ditzelfde geldt voor melk, honing, groente, fruit, vlees en ga zo maar door. Naast boeren die specifieke producten verkopen zijn er ook Landwinkels waar je lokale/regionale/nationale producten kunt kopen.Voedsel wat de halve wereld moet overvliegen om op ons bord te belanden is vaak een stuk belastender voor het milieu dan de groente die een dorp verder worden geteeld. Daarnaast, als je lokaal koopt steun je de lokale economie.

03: Minimaliseren en consuminderen
Weer zo'n hype? Je leest er veel over in blogs en er zijn ook genoeg boeken van te krijgen. Het is heel simpel minder (en bewuster) kopen #consuminderen en opruimen! #minimaliseren. Niet gewoon spullen weggooien, maar wel overbodige spullen weg doen en het liefst op een zo duurzaam mogelijke manier.

04: Minder plastic/afval
Hier ben ik al heel lang mee bezig en het gaat ook echt wel goed, als ik kijk hoe 'leeg' onze PMD container is als hij geleegd wordt en hoe anderen langs de weg uitpuilen. Toch is er nog zoveel winst te behalen, bijvoorbeeld echt zoveel mogelijk onverpakte voedingsmiddelen kopen (welke idioot heeft het bedacht om alle paprika's en komkommers los in plastic te verpakken), alle plastic in de keukenkasten vervangen voor glazen en RVS varianten, de inhoud van badkamerkastjes zoveel mogelijk vullen met producten in plasticvrije verpakkingen en ga zo maar door. Naast plastic minderen wil ik ook de hoeveelheid GFT-, rest- en ander afval minderen, ook daar is nog heel veel ruimte. 

05: Red de bijen
Er zijn steeds minder bijen in Nederland en dat is heel slecht nieuws want bijen zijn onmisbaar voor het groeien van bloemen, fruit en planten. Ik ga zorgen voor een zeer bijvriendelijke voor- en achtertuin en wie weet doe ik wel weer een stukje guerilla gardening 😉

06: Promoot vegetarisch en plantaardig
Wees gerust ik ga niet de vegan activist uithangen, want als er iets is waar ik jeuk van krijg dan is het wel dat 'extremistische' gedrag. Ik eet al jaren vegetarisch en probeer ook steeds meer vegan momenten toe te voegen. Heb al een paar keer getracht de vegan challenge te voltooien, maar nog nooit is het me helemaal gelukt dus wie weet waag ik dit jaar weer een poging. Wat ik vooral ga doen is mensen in laten zien hoe lekker plantaardig is zonder ze ermee lastig te vallen en elke plantaardige maaltijd extra bespaart dierenleed, draagt bij aan gezondheid én is goed voor het milieu. Lijkt het je wat? Een verrassend, diervriendelijk (en misschien wel puur plantaardig) diner? Je bent van harte welkom.

07: Meer (eten) zelf maken
Ik ben wel zo'n type die nog heel 'ouderwets' zelf alle soepen en stoofgerechten maakt. Ik wil heel graag een slowcooker om hierin uit te breiden en vooral nog lekkerdere gerechten te kunnen bereiden. Maar er is zoveel meer wat zelf gemaakt kan worden, denk aan tortilla's, brood, pasta, kleding, wasmiddel, vogelvoer etc. etc. dit gaat ook resulteren in minder afval/verpakkingsmateriaal.

08: Fair fashion
Eentje die echt niet in het lijstje mag ontbreken want bij fair fashion wordt zuinig omgegaan met grondstoffen en gewaakt voor uitgeputte bronnen en verspilling, de productie belast en vervuilt het milieu niet en er is aandacht voor het welzijn van mens én dier. In 2019 gaan we dus voor kleding die zoveel mogelijk fair fashion, tweedehands en van biologisch katoen is. Wordt een lastige!

09: Elektrische apparatuur en energie
Wat voor dingen kunnen we doen die schelen in energie (en dus ook op je energierekening). De diepvries regelmatig ontdooien, het hoeven geen ijsgrotten te zijn en zelfs 2 millimeter ijs leidt al tot 10 procent extra energieverbruik. De wasmachine, wanneer zijn kleren nou echt vies? Vaak zat wordt kleding gewassen omdat er een luchtje aan zit, dat is met een 20 minuten programma echt wel verholpen. De vaatwasser kent een ecostand, hele oude apparatuur slurpt energie en dan is vervangen soms echt beter, tijdig ontkalken van diverse apparaten en ga zo maar door.

10: Bespaar water
Dit kan op zoveel manieren, maximaal een X aantal minuten douchen, een regenton kopen om zo planten/de tuin te bewateren, resten water uit de waterkoker en het koffiezetapparaat gebruiken voor de planten en ook hier komt de vaatwasser met zijn ecostand om de hoek, .

11: Minder palmolie
Palmolie, need I say more? Waarom wordt er massaal palmolie gebruikt? Palmolie heeft geen eigen smaak, is makkelijk bij te mengen en verbetert de smeerbaarheid van producten. Duurdere ingrediënten kan je dus ongemerkt vervangen door palmolie. Alleen Europa importeert al zo´n drie miljard liter palmolie per jaar. Om aan die vraag te voldoen, worden enorme stukken regenwoud gekapt om plaats te maken voor palmolieplantages met alle gevolgen van dien voor mens, dier, milieu. Hier zijn de verzorgingsproducten wel palmolie vrij, daarin ben ik al selectief genoeg, nu de rest nog! Ben bang dat als ik op de etiketten in de keukenkastjes kijk dat ik me rot schrik.

12: (Statie)geld inzamelen voor het goede doel
Niet heel groen, maar niet minder goed/leuk om te doen. In 2018 zamelde Myrthe al flessen in voor de Dierenbescherming, dat ging samen met haar klasgenoten erg snel. In 2019 zullen wij het statiegeld een heel jaar lang opsparen voor een goed doel, welke, dat is nog even de vraag. Naast geld inzamelen via statiegeld komen in 2019 ook de 4 collectes die ik organiseer weer voorbij. Collectanten hebben we nooit genoeg dus wil jij collecteren voor het Oranje Fonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds, de Maag Lever Darm Stichting óf de Dierenbescherming dan ben je van harte welkom in een van de collecteteams!

Het is heel wat als ik het zo teruglees, maar ik heb er zoveel zin in! Belangrijk is wel om mijn perfectionisme iets te laten varen, want als ik een keer iets langer een warmere douche neem, iets eet met palmolie, een goedkoop kledingstuk koop etc. dan heb ik niet gefaald, dan zijn er nog verbeterpunten en dát is het voordeel van groene voornemens, er is altijd vooruitgang.

Bring it on 2019!
😘

donderdag 1 november 2018

Geefmaand November, we zijn los!

Vandaag is de 6e editie van Geefmaand November van start gegaan. Als de dagen korter en kouder worden kan iets extra warmte geen kwaad. Geven doen we natuurlijk het hele jaar, maar gedurende de maand november geven we iedere dag iets aan een ander. Dit kan een tastbaar geschenk zijn, een helpende hand, onverdeelde aandacht of wat dan ook. Soms aan een goede bekende, soms aan een volslagen vreemde, soms piepklein en soms wat groter.

Nikes voor Myrthe
Ja je leest het goed, mijn allereerste geefactie (en die van Rutger 😉 ) van deze maand... Nikes. Nike Air Max 1 wel te verstaan... Voor een ieder die mij kent... dit is 'so not me'. Myrthe wil ze echt al heel lang, ik heb het steeds afgehouden, maar nu in de sale (flink in de sale) en met Geefmaand November... vooruit! Wat is ze blij!

Wat werd er vandaag nog meer gegeven
In de Facebookgroep van Geefmaand November delen we met elkaar geefacties. Daar kwam vandaag al het een en ander voorbij:
  • In het Meander Medisch Centrum werden vrijwilligers bedankt die in de centrale hal staan om mensen de weg te wijzen.
  • Een deelneemster liet zich interviewen om het beeld wat heerst over mensen met een beperking te veranderen
  • Petities en handtekeningsacties werden gedeeld
  • We werden geattendeerd op de actie Verras een mantelzorger 
  • Er werd gecollecteerd voor en gegeven aan de collecte van het Diabetes Fonds
  • Kaartjes met lieve boodschappen werden verstuurd
  • Een onderneemster gaf de eerste klant van vandaag een armbandje cadeau
  • We werden geattendeerd op de actie 'minderen voor kinderen' In samenwerking met UNICEF roept de LINDA.foundation heel Nederland op om een een week te minderen.
  • Een inspirerend filmpje werd gedeeld
  • Oude postzegels werden verzameld en ingeleverd bij het ziekenhuis
  • Spulletjes werden gedoneerd aan veilingen voor goede doelen
  • Winterjassen worden ingezameld voor vluchtelingen op Lesbos
  • Advies en aandacht werd gegeven
  • Appelbeignets werden gegeven aan een mantelzorger
  • Een toerist die de weg niet wist werd geholpen
  • Door bewust geen levensmiddelen te kopen in een winkel waarin bijna alles in plastic verpakt was werd aandacht geschonken aan het milieu
Zoals je ziet de acties zijn zeer divers, maar allemaal vanuit het hart #ikhouervan

Doe je ook mee?! Ik zeg tot morgen 💋






dinsdag 26 juni 2018

De collecteweek zit erop!

Ik had al mijn collega's gemaild over de collecte, mijn motivatie en of ze wilden doneren in mijn online collectebus. Los van dat het onverwachte donaties opleverde, leverde het vooral mooie gesprekken op. Gisteren nog sprak een collega me aan 'ik wist helemaal niet dat je buikpatiënt was joh, heb je er vaak last van en heb je het weleens op je werk?' Ik uitgelegd dat ik gemiddeld elke 3 weken wel een PDS aanval krijg, een aanval van 1 tot 3 uur waarbij de pijn zo erg is dat ik naar bed moet maar dat ik het gelukkig nog nooit onder werktijd kreeg'.

Is het toeval dat ik diezelfde dag naar huis rij en bij de wandeling naar mijn auto al voel dat het foute boel is? Hoe erg kan het tegen zitten dat je dan de file inrijd en vervolgens ruim een uur de pijn weg moet ademen. Gelukkig kon Rutger vanaf zijn werk regelen dat de BSO Myrthe thuis bracht zodat ik linea recta naar huis kon. De aanval was bijzonder heftig, maar gelukkig na 2 uur voorbij, net voorbij toen de eerste collectant zijn collectebus kwam inleveren.... 

Ook al was de collecteweek en de hele organisatie misschien iets teveel van het goede in deze periode, maar na die aanval, op dat moment, dan weet ik weer waarvoor ik het doe. Onderzoek naar goede behandelingen, naar een betere kwaliteit van leven is noodzakelijk. 

Inmiddels zijn alle collectebussen ingeleverd en kan ik trots zeggen dat Woudenberg en Maarn een mooie € 1.145,25 heeft opgehaald. Ja vorig jaar was het met € 1,556,32 meer, maar toen had ik 23 collectanten en nu maar 15 😊 Dat betekent dat de gemiddelde busopbrengst is gestegen van € 67,87 naar € 76,35 👊 Alle collectanten waren super enthousiast, er gaat er eentje verhuizen maar ik ga uit van een doorstroom van 14 collectanten en dat is supernetjes! Dus ook vanaf hier: Catheleyne, Doetie, Rinus, Herman, Marieke, Aliene, Hanneke, Renee, Reinolda, Alinda, Clarisse, Corrie, Bea en Heleen onwijs bedankt! 












Ik noemde het al in het begin, er is ook een online collecte en die heb ik dit jaar geprobeerd zoveel mogelijk te benutten. Mijn online collectebus staat op dit moment op maar liefst € 111 en dat had ik mijn stoutste dromen niet durven dromen! Nu heb ik vorige blog beloofd een 5-gangendiner te verloten onder de donateurs in mijn online collectebus en dat ga ik ook zeker doen! Maarr...... de online collecte is nog niet voorbij, dus wil jij ook kans maken op een 5-gangendiner, gekookt met liefde (voor jou én voor de dieren 😉), maar wil je bovenal al die buikpatiënten steunen ga dan naar mijn online collectebus. Ik maak 1 juli de winnaar bekend! 

Lieve groet,
Martine




vrijdag 15 juni 2018

Samen voor een gezonde buik!

Het is medio juni en inmiddels ben ik ruim een jaar weg bij de collecteafdeling Maag Lever Darm Stichting, maar maandag gaan we in Woudenberg en Maarn weer samen de straat op voor een gezonde buik! Waar we vorig jaar collecteerden met 23 vrijwilligers gaan we dit jaar met z'n 16en de deuren langs. 

Alle collectanten tasjes staan inmiddels klaar met daarin de collectebus, een collectekrant, een presentje, keycord met voorgedrukte badges, niet thuiskaartjes en voor iedereen een label met QR code waardoor mensen die geen kleingeld hebben toch kunnen doneren middels een Tikkie of iDeal. Eerlijk is eerlijk, als ik kijk naar alle collectes die ik coördineer, dan is de collecte van de MLDS toch wel degene die het meest verzorgd cq de meeste ondersteuning biedt aan haar coördinatoren #chapeau

Morgen bezorg ik de tasjes in Woudenberg en Maarn en ik heb alle collectanten opgeroepen om naast het collecteren (waar ik ze zeer dankbaar voor ben) ook een online collectebus aan te maken. Ik heb daarbij mijn online collectebus als voorbeeld gegeven.

Ik ben zelf onder de indruk van hoe snel allerlei lieve mensen om me heen online doneerden. Zo doneerden vlak na het publiceren Ingrid, Debbie, Alfons, Rutger, Wenda en mijn ouders en zat ik binnen no time op een mooie € 29! Die heeft de MLDS toch alvast in the pocket!


Wellicht ten overvloede zal ik ook hier nog eens aangeven waarom ik me in wil zetten voor de MLDS, ik collecteer omdat:

'ik aandacht wil voor buikziekten. Buikziekten, enerzijds klinkt het vrij onschuldig en anderzijds is het zo verregaand. Mijn dochter en ik hebben ik 'slechts' PDS waar wij dagelijks de nodige klachten van ervaren, maar mijn moeder kreeg Familiaire Adenomateuze Polyposis (FAP) en heeft uiteindelijk haar dikke darm moeten afstaan om 'gezond' door het leven te kunnen gaan. Zij heeft nog dagelijks klachten en blijft buikpatiënt. PDS en FAP zijn slechts een fractie van alle buikziekten. Denk eens aan Crohn en colitis ulecerosa, maar ook aan lactose intolerantie, coeliakie, diverse soorten kanker in het spijsverteringskanaal, aambeien, diarree en nog veel meer! Er zijn immers 2 miljoen buikpatiënten in Nederland! 2 miljoen mensen die gebaat zijn bij meer onderzoek, onderzoek wat onder andere gefinancierd wordt met de opbrengst van de collecte van de Maag Lever Darm Stichting!'

Vanaf hier ook de oproep, doneer! Geef aan de collectant die bij jou aan de deur komt of in mijn online collectebus als je de collectant gemist hebt! Draag op die manier je steentje bij om vroege opsporing, betere behandelingen of een betere kwaliteit van leven mogelijk te maken voor meer dan 2 miljoen buikpatiënten in Nederland, waar mijn moeder, mijn dochter en ik er al 3 van zijn!

Oh en als extra stimulans, ik verloot onder alle online donateurs een 5 gangen diner bij mij thuis!

💋 Martine

dinsdag 1 mei 2018

Collectemania!

Collectewat? Juist! Collectemania!


Ik liep al heel lange collectes maar sinds ik bij de Maag Lever Darm Stichting werkte op de collecteafdeling ben ik (al was het maar een krap jaartje) toch wel een soort van 'besmet' 😅 Ik had daar ook echt onwijs leuke en gepassioneerde collega's (die ik nog met regelmaat mis). Van alleen lopen ging ik dan ook in die tijd naar lopen én organiseren/coördineren. Vorig jaar was het eerste jaar dat ik zelfstandige collectes coördineerde, ik pakte wel gelijk 3 collectes 😀 Menigeen zal denken 'whyyyyy????' nou hoe leuk is het om enkel met wat tijd flinke bedragen binnen te halen voor mooie goede doelen #druppelendroom. In 2017 haalde mijn 3 collecteplaatsen/wijken samen een krappe € 5.300 op, nou dan ben ik gepast trots maar vooral heel blij!

Ik hoor vaak dat ik af en toe #understatement best tevreden mag zijn met hoe dingen gaan. Dan doet zich ineens de kans voor om met minimale inspanning er een vierde collecte bij te pakken, een collecte waarmee het gospelkoor waar ik zing gebaat is omdat 50% van de opbrengst voor de verenigingskas is, wie ben ik dan om nee te zeggen. Ja je voelt hem al aankomen, met ingang van 2018 coördineer ik 4! collectes. Nu is 4 wel echt de limiet, want al is onze 9 jarige dame al sinds haar 4e besmet met het collectevirus en collecteert zij alles vol plezier met mij mee, nog meer collectehooi op mijn vork nemen is een no go (en een echtscheiding niet waard 😉 #justtoillustrate).

Wat staat er in 2018 op mijn collecteprogramma?!


Collecte Oranjefonds - 22 t/m 27 mei
Ik ben al jaaaaaren gewend om bij Drumfanfare Jonathan te collecteren waarbij een deel van de opbrengst voor de verenigingskas is. Dat wilde ik natuurlijk ook voor het aller aller allerleukste Gospelkoor van (midden)Nederland Gospelkoor Masjiach. Met de leden (en familieleden) van dit leuke koor gaan wij daarom collecteren voor het Oranjefonds!

Like I Just Said! Al jaaaaaren collecteer ik deels voor Drumfanfare Jonathan met de Anjeractie van het Prins Bernhard Cultuurfonds, want 50% van de opbrengst is voor de verenigingskas. Sinds 2017 coördineer ik vanuit de vereniging de collecte voor de hele Gemeente Zeist waarbij ik steun krijg van trouwe leden. In 2018 lopen we in Zeist met 9 verenigingen en mag Jonathan zelfs meedoen met EasyCollect, de pincollectebus!

Wat een mooi doel is dit, door dat krappe jaartje op de collecteafdeling voel ik me meer betrokken met de MLDS dan ooit! Zelf natuurlijk buikpatiënt en buikziekten komen veelvuldig voor in mijn naaste omgeving. Voor de MLDS coördineer ik de collecte in Woudenberg én Maarn.

Alle eerder genoemde doelen gaan me aan het hart, maar toch altijd extra leuk om mijn collectejaar af te sluiten met de collecte in de week van Dierendag! Opkomen, iets doen, voor die groep die zelf geen stem heeft, maar hulp zo hard nodig heeft! De collecte voor de Dierenbescherming past dan ook heel goed bij mij. 

Nu zijn er natuurlijk nooit genoeg collectanten, dus heb je iets met één van deze doelen en heb je tijd? Let me know, elke minuut, elke cent, elke beetje aandacht is waardevol. Geen tijd? doneren in mijn collectebussen mag natuurlijk ook altijd evenals het delen van mijn berichten/online collectebussen.

Voor nu wens ik jullie ook mooie druppels en dromen
💋 Martine

zaterdag 3 maart 2018

Here we go again, kiloknallen!

Na een periode van blogrust, 4 maanden geen druppels en dromen gedeeld, ben ik nog steeds gewoon lekker bezig hoor, het is immers verslavend 😉.

Het is weer maart en dat betekent voor mij, time to cleanse, normaal werk ik daar rustig naar toe, maar dit keer kwam het vrij impulsief 😂op. Gisteren sprak ik over die keer, die inmiddels bijna 10 jaar geleden is, dat ik een kuur deed die een collega (orthomoleculair diëtist) had voorgeschreven. Ik kreeg daar zoveel energie van en dat kan ik nu best gebruiken 😉. Dus alles in huis gehaald en vandaag gestart!

So this is what breakfast looks like! Best een verschil met het ontbijt van de kleine meid naast me, voor haar had ik American Pancakes gemaakt met maple syrup #zelfkwelling 😂 Het is vooral wennen even uitgebreid de tijd nemen voor alles wat je nuttigt, maar wat vind ik het weer leuk! Ik heb er zin en al weet ik dat het totaal niet bewezen is dat het werkt, ik vind het fijn! #soletme en het is ook een mooie voorbereiding op de Vegan Challenge, die start ook al over 29 dagen.

Maar back to where the blog started for! Druppels, dromen en random acts of kindness! Dat kuren is leuk, maar wat heeft een ander daar aan? Sinds augustus 2016 alweer adopteer ik Phali op afstand. Inmiddels heb ik ook mede adoptie ouders, wat heel fijn is, Norma kan elke bijdrage goed gebruiken. Maar wat kan ik aan het kuren koppelen zodat Phali er wat aan heeft? Een bedrag voor elke dag kuren of een bedrag voor elke kilo die ik kwijt raak in het hele kuurproces incl. de opbouwfase. Laat ik dat laatste doen, dat zou toch meer op moeten leveren. Dus vanaf vandaag voor elke kilo die verdwijnt gaat er € 2,50 naar Phali en haar vrienden (en al doe ik geen sponsor druppels meer, voel je vrij om bij uitzondering te sponsoren hoor 😜)

Het is extra leuk als steeds meer mensen 'zomaar' iets leuks gaan doen voor een ander. Dus toen begin februari een vriendin een soort 'ketting'post plaatste op Facebook deed ik natuurlijk weer mee. Wat gekscherende reacties want ja, heb je haar weer 😉 maar toch ook 3 dames die mee gaan doen! Superleuk! Dus ergens dit jaar krijgen Jet, Kristel en Marlissa een cadeautje, zomaar, omdat ik er zin in heb!

Voor nu, enjoy your weekend!
💋